Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ITALIA, CAMPIONI DEL MONDO 1982


Ένα υπέροχο συναίσθημα που διαρκεί 30 χρόνια! 11 Ιουλίου 1982 – 11 Ιουλίου 2012: Μ’ αυτό το σλόγκαν η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γιορτάζει σήμερα την επέτειο του Μουντιάλ ’82, την τεράστια επιτυχία των παικτών του Bearzot να κατακτήσουν στα γήπεδα της Ισπανίας τον 3ο παγκόσμιο τίτλο, μετά από αυτούς του ’34 και του ’38!

«Παρά την απόσταση των 30 ετών που μας χωρίζει» σχολιάζει ο Giancarlo Abate, Πρόεδρος της FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio) «η επιτυχία αυτή παραμένει μια από τις πιο γλυκές αθλητικές εντυπώσεις για τους Ιταλούς, με διαστάσεις και επιδράσεις πολύ ευρύτερες από τις στενά αθλητικές.»

Η «Ιταλική περιπέτεια του 1982» ξεκίνησε με πολύ σκεπτικισμό (εκτός από την σκιά του αθλητικού σκανδάλου που κυριαρχούσε στο Ιταλικό ποδόσφαιρο). Στην φάση των πρώτων ομίλων διεγράφη έντονος ο κίνδυνος να λήξει άδοξα και πρόωρα το «ταξίδι» στα ισπανικά γήπεδα. Τρεις ισοπαλίες με την Πολωνία, το Περού και το Καμερούν χάρισαν την πρόκριση στην Ιταλική ομάδα χάρις στον καλύτερο συντελεστή τερμάτων, έναντι των Αφρικάνων.

Στον 2ο γύρο (2η φάση ομίλων) η Squadra Azzurra αντιμετώπισε δύο από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης: Την – εν ισχύ – Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Αργεντινή (με τον Diego Maradona στα πρώτα του βήματα στην Εθνική ομάδα της πατρίδας του) και την Βραζιλία των Zico, Socrates και Falcao, την πληρέστερη – για πολλούς – Βραζιλία όλων των εποχών. Νίκη με 2-1 επί των Αργεντινών, με τον Gentile να «εξαφανίζει» το άστρο του Maradona και νίκη 3-2 επί των Βραζιλιάνων, με χατ-τρικ του Paolo Rossi (του αγαπημένου «Pablito» όλων των Ιταλών). Η νίκη επί της Βραζιλίας θα παραμείνει για πάντα από τις πιο έντονες συγκινήσεις που έχει χαρίσει η Εθνική Ιταλίας στους tifosi της. ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΝΙΚΗ! ΕΝΑΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ! ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ!

Λίγες μέρες μετά, στον ημιτελικό, η Πολωνία δεν μπόρεσε να προβάλει αντίσταση και η επικράτηση με δύο γκολ ξανά του Paolo Rossi, έστειλε την Ιταλία στον τελικό του Sandiago Bernabeu.

Αντίπαλος στον τελικό της 11ης Ιουλίου η Δυτική Γερμανία. Παρότι ο αγώνας ξεκίνησε με χαμένο πέναλτυ του Cabrini, ο Rossi ξεκλείδωσε για ακόμα μια φορά την αντίπαλη άμυνα (1ος σκόρερ του τουρνουά με 6 τέρματα), για να ακολουθήσουν δύο γκολ από τους Tardelli και Altobelli και παρά το γκολ της Γερμανίας στα τελευταία λεπτά, το τελικό 3-1 έστεψε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια την Ιταλία!

Ο αρχηγός των Azzurri Dino Zoff σήκωσε το τρόπαιο μπροστά στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και ιστορική φυσιογνωμία της Ιταλικής πολιτικής σκηνής του 2ου αιώνα, τον – αείμνηστο – Sandro Pertini.

 Η Ιταλία Πρωταθλήτρια Κόσμου για 3η φορά! Το 3ο αστέρι προστέθηκε στην ένδοξη γαλάζια φανέλα και απετέλεσε την αφετηρία μιας ένδοξης πορείας στην μεταπολεμική περίοδο, με την προσθήκη ακόμα ενός, το 2006.

Η – κλασική πλέον – φωτογραφία του προπονητή Enzo Bearzot μα τον Dino Zoff να κρατούν το κύπελλο στο κέντρο του γηπέδου, επελέγη από την Ομοσπονδία για την σημερινή επέτειο της μεγάλης αυτής επιτυχίας. Μια επιτυχία που δεν πρόκειται ποτέ, κανένας μας να ξεχάσει!

ITALIA, CAMPIONI DEL MONDO!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου