Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Mundial 2014: Το προφίλ της Εθνικής Ιταλίας


Η εμπειρία δένει με το ταλέντο στην Ιταλία, που έχει ως στόχο να φτάσει ως το τέλος του Μουντιάλ. Σας παρουσιάζουμε την Squadra Azzurra 2014.

ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ: Η Ιταλία είναι ταυτισμένη με το Μουντιάλ καθώς είναι η δεύτερη σε κατακτήσεις και πρώτη από την Ευρώπη. Η Squadra Azzurra ήταν αυτή που κατάφερε πριν από οποιονδήποτε άλλο κατακτήσει δύο σερί παγκόσμια κύπελλα, το 1934 και το 1938, με αποτέλεσμα από τότε να συμπεριλαμβάνεται πάντα στα φαβορί. Το 1970, μετά από έναν ημιτελικό-έπος με την Γερμανία, πήγε στον τελικό και έχασε από την Βραζιλία, για να πανηγυρίσει ξανά το 1982 με το 3-1 επί της Γερμανίας στην Ισπανία. Το 1994 ήταν ξανά στον τελικό αλλά ηττήθηκε (πάλι) από τους Βραζιλιάνους, για να συνεχίσει την παράδοση που την θέλει σε τελικό κάθε 12 χρόνια με την παρουσία της -και τον θρίαμβο της- στο Βερολίνο το 2006.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τσέζαρε Πραντέλι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Serie A ως προπονητής με την Λέτσε την σεζόν 1997-98 αλλά άρχισε να φτιάχνει το όνομα του στην Πάρμα, την διετία 2002-04. Η ομάδα με την οποία έχει ταυτιστεί ως προπονητής, πάντως, είναι η Φιορεντίνα. Την ανέλαβε το 2005, παρέμεινε ως το 2010 και μέσα σε αυτή την πενταετία μετέτρεψε τους Βιόλα σε μια ομάδα που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο και έπαιρνε και τα αποτελέσματα. Εφτασε ως τον ημιτελικό του Europa League, έπαιξε στους ομίλους του Champions League και το 2009 βραβεύτηκε ως καλύτερος προπονητής της Serie A. Ανέλαβε την εθνική ομάδα το 2010 και στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Euro 2012, έφτασε ως τον τελικό.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν είναι ο αρχηγός και ο Αντρέα Πίρλο το αστέρι. Μιλάμε, άλλωστε, για τον κορυφαίο μέσο της γενιάς του, με επιτυχίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Ξεκίνησε από την Μπρέσια μαθαίνοντας δίπλα στον Ρομπέρτο Μπάτζιο, είχε ένα πέρασμα από την Ιντερ και στη Μίλαν καθιερώθηκε μπροστά από την άμυνα για να παίρνει την πρώτη πάσα και να κάνει παιχνίδι. Σε δέκα χρόνια παραμονής στους Ροσονέρι πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και δύο Champions League, συνεχίζοντας την συλλογή του στη Γιουβέντους, με την οποία έχει πανηγυρίσει τρία συνεχόμενα scudetti. Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2006 με την Ιταλία και φιναλίστ στο Euro 2012, ο Πίρλο θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό φινάλε, στα γήπεδα της Βραζιλίας, με την φανέλα της Γαλάζιας Ομάδας.  

ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Ο Τσέζαρε Πραντέλι είπε σε συνέντευξη του στη Gazzetta dello Sport ότι η Ιταλία έχει το υλικό και τις δυνατότητες να φτάσει ως τον τελικό. Από την στιγμή που μιλάμε για την τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το τρόπαιο. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, να περάσουν οι Ιταλοί τον όμιλο και αυτό μόνο εύκολο δεν θα είναι καθώς έχουν κάνει παράδοση πλέον το να μετατρέπουν την πρόκριση από τον όμιλο σε... θρίλερ. Συνήθως τα καταφέρνουν την τελευταία αγωνιστική και δεν αποκλείεται να συμβεί και τώρα το ίδιο. Στα νοκ άουτ, πάντως, δεν την θέλει ποτέ κανείς για αντίπαλο...

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτσάλι, Κιελίνι, Ντε Σίλιο, Ντε Ρόσι, Πίρλο, Βεράτι, Μαρκίζιο, Καντρέβα, Μπαλοτέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου