Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Σύντομη ιστορία της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Euro)

 

Κάθε ποδοσφαιρικό γεγονός έχει τη δική του σημασία. Στον αθλητισμό, όπως στη ζωή, στοχεύουμε και πρέπει πάντα να στοχεύουμε στον υψηλότερο στόχο, δηλαδή την τελική νίκη. Η αγαπημένη μας Εθνική Ιταλίας διαθέτει έναν παλμαρέ γεμάτο τίτλους από αυτήν την άποψη. Όμως, η ιστορία της στα Euro δεν είναι, ωστόσο, τόσο …ρόδινη.

Η Ιταλική Εθνική Ομάδα είναι μία από τις Εθνικές που έχουν συμμετάσχει σε όλες -ή σχεδόν σε όλες- τις διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου, κάθε 4 χρόνια, έχοντας κατακτήσει, μέχρι σήμερα, το τρόπαιο τέσσερεις φορές. Ωστόσο, δεν έχει διαγράψει την ίδια επιτυχημένη πορεία σε ένα άλλο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός: στους τελικούς των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, των Euro, όπως αποκαλούνται πλέον.

Ας δούμε μαζί την πορεία προς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τους Azzurri στις ακόλουθες γραμμές!

 


Η ιστορία της Ιταλίας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου δεν έχει τη νικηφόρα αύρα που πάντα χαρακτήριζε τους Azzurri. Η επιτυχία συνέβη μόνο μία φορά, το 1968, όταν και η Squadra Azzurra κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

 


Ωστόσο, δύο ακόμη φορές τερμάτισε στη 2η θέση, το 2000 και το 2012.

Το 1980 κατετάγη 4η.

 

Στις υπόλοιπες διοργανώσεις, παρά τις πολλές καλές εμφανίσεις, η Ιταλία δεν κατάφερε κάποια αξιόλογη διάκριση. Πέντε φορές συνολικά έφτασε στους ημιτελικούς, χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει περισσότερο. Στις πρώτες διοργανώσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, το 1960 και το 1964, η Ιταλία δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά στάδια, δείχνοντας από την αρχή μια «ιδιαίτερα περίπλοκη» σχέση με αυτό το αθλητικό γεγονός…

 

Μετά τη συναρπαστική και απροσδόκητη παρένθεση του '68 που αναφέρθηκε παραπάνω, τη δεκαετία του '70, οι Azzurri ξαναγύρισαν στην «αφάνεια».

Το 1988, ωστόσο, επέστρεψαν και πέταξαν για τη (Δυτική, τότε) Γερμανία. Έφτασαν μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά, όπου έχασαν από μια εκπληκτική Σοβιετική Ένωση.

 

Η επόμενη πρόκριση σε τελική φάση επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, το οποίο διεξήχθη στην Αγγλία, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να προκριθεί πέρα από τη φάση των ομίλων.

 

Το 2000, όμως, η εκπληκτική φουρνιά των Ιταλών εκείνης της περιόδου (που είχαν ξεκινήσει να δείχνουν ότι προορίζονταν για πολύ μεγάλα πράγματα) έφτασαν μέχρι τον τελικό. Προκρίθηκαν απέναντι στην διοργανώτρια (και μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης) Ολλανδία, σε έναν επικό ημιτελικό, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτυ! Ένας αλησμόνητος αγώνας, μια από τις κορυφαίες σε ένταση, πάθος και θέληση εμφάνιση των Azzurri, σε όλη την ένδοξη ιστορία τους!

Το διάσημο πέναλτι του Totti, οι εκπληκτικές αποκρούσεις του Toldo, η ατσάλινη άμυνα των Ιταλών, έδωσαν μια περήφανη πρόκριση στον τελικό, απέναντι στη Γαλλία. Δυστυχώς, όμως, η ξέφρενη αυτή πορεία προς τον τίτλο, έμελλε να σταματήσει μόλις 20’’ πριν τη λήξη του κανονικού αγώνα του τελικού και να παγώσει τους Ιταλούς που ετοιμάζονταν να ξεχυθούν πανηγυρίζοντας το Κύπελλο. Η ολική ανατροπή και το απόλυτο «πάγωμα» ήρθε στην παράταση, από ένα γκολ του Τρεζεγκέ (η «κατάρα» του απολύτως άδικου κανονισμού του «χρυσού γκολ» που καταδίκασε της Squadra Azzurra όχι μόνο σ’ εκείνο τον τελικό του Euro αλλά και στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, 2 χρόνια αργότερα, στην – εξίσου – άδικη ήττα από την Ν. Κορέα, σε ένα ματς–σφαγείο).

 




Το Euro 2004 είναι, ίσως, η πιο αμφιλεγόμενη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για ιταλικά χρώματα, κυρίως λόγω του διάσημου "biscottone" που έστησαν η Δανία και η Σουηδία, οι οποίες, στην πράξη, οδήγησαν την Ιταλία σε έναν πρόωρο αποκλεισμό, από τη φάση των ομίλων, κιόλας.

 

Το Euro 2008 φαινόταν να είναι η κατάλληλη στιγμή για να «γυρίσει» επιτέλους η κακή σελίδα, αλλά οι Azzurri σταμάτησαν την πορεία τους στους προημιτελικούς, απέναντι στην Ισπανία, μετά από τη διαδικασία των πέναλτυ.

 

Στο Euro 2012 η Squadra Azzurra του Cesare Prandelli φτάνει επιτέλους στον τελικό (με μια εξαιρετική εμφάνιση του ιδιόρρυθμου όσο και χαρισματικού Balotelli στον αγώνα εναντίον της Γερμανίας στους ημιτελικούς), αλλά για άλλη μια φορά η Ισπανία θα γκρεμίσει τα όνειρα των Ιταλών για το τρόπαιο, με ένα απίστευτο 4-0. Πραγματικά απίστευτη εξέλιξη και κατάληξη αγώνα, απίστευτο σκορ, κόντρα σε κάθε λογική!

 



Το Euro 2016 θα παραμείνει στην ιστορία για τα πέναλτυ των Zaza και Pellé που έχασαν αμφότεροι εναντίον της Γερμανίας στους προημιτελικούς. Η Ιταλία ήταν καταφανώς ανώτερη! Να το βλέπεις και να μην το πιστεύεις!

 



Στο Euro 2021 που ξεκινά σε μερικές ημέρες η ανανεωμένη Εθνική του Roberto Mancini θα ξεκινήσει ανάμεσα στα απόλυτα φαβορί της διοργάνωσης.

 


Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να ανατρέψουμε – επιτέλους – μια δυσμενή παράδοση. Και να ξαναμπεί η ένδοξη Ιταλία στον δρόμο των επιτυχιών!

Εξάλλου, το επόμενο Μουντιάλ, η «αγαπημένη» διοργάνωση της Squadra Azzurra δεν αργεί…

FORZA AZZURRI!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου