Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (6o μέρος): Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2000

Το 2002 το Μουντιάλ φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Απω Ανατολή. Για πρώτη φορά επίσης συνδιοργανώθηκε από 2 χώρες (Νότια Κορέα και Ιαπωνία). Η Squadra Azzurra ήταν πάλι παρούσα και με πολλές φιλοφοξίες, δεδομένου ότι διέθετε ένα πολύ καλό και "δεμένο" σύνολο. Πριν από 2 μόλις χρόνια είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στις Κάτω Χώρες όπου ηττήθηκε - άδικα - από την Γαλλία.
Η ιταλία αποτελούσε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης (βάσει δυναμικότητας), όμως αυτό φαίνεται δεν άρεσε σε ορισμένους... Η πρόκριση από τους ομίλους (με Ισημερινό, Κροατία και Μεξικό) κατακτήθηκε δια πυρός και σιδήρου: νίκη με ισημερινό 2-0, ήττα από Κροατία 1-2 με δύο ακυρωθέντα τέρματα και ισοπλαία με Μεξικό 1-1 με επίσης ακυρωθέν γκολ... είχαν στείλει νωρίς νωρίς τα "μηνύματα"...
Στους νοκ-άουτ αγώνες των 16 παίξαμε με τους συνδιοργανωτές Νοτιοκορεάτες. Ηταν ένας αγώνας-μνημείο "στησίματος" και διατητικής "σφαγής"! Ενώ προηγηθήκαμε, είχαμε την υπεροχή, αποβλήθηκε ο Totti εντελώς αναίτια σε μια φάση που έπρεπε να δοθεί πέναλτυ για ανατροπή του, ακυρώθηκε (πάλι) κανονικό γκολ του Vieri και η Κορέα "σπρωχνόταν" απροκάλυπτα προς την περιοχή μας...
Ο αποκλεισμός μας στην παράταση με τον απαράδεκτο κανόνα του "χρυσού γκολ" (που έκτοτε δεν εφαρμόστηκε ξανά...) ήρθα αναπόφευκτα και έβγαλε τους "υπαίτιους" από την δύσκολη θέση να εφεύρουν κάποιον άλλο τρόπο αποκλεισμού μας...
Η Ιταλία γύρισε πίσω με την πίκρα ενός ακόμα ΑΔΙΚΟΥ αποκλεισμού από μια μεγάλη διοργάνωση.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2002 ΣΤΗ ΝΟΤ. ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ


 
 
 
Το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας ήρθε η στιγμή της δικαίωσης! Καθολική κυριαρχία σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ΤΕΡΑΣΤΙΑ νίκη επί των Γερμανών στον ημιτελικό (σε ένα ματς που θα μείνει αλησμόνητο σε κάθε φίλο της Squadra Azzurra) και η γλυκιά εκδίκηση στον τελικό με τους Γάλλους (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση, 5-4 στα πέναλτυ με τον Trezeguet να χάνει το ένα και μοναδικό πέναλτυ των Γάλλων, ενώ εμείς είχαμε ευστοχήσει σε όλα). Να θυμήσουμε ότι αυτός που είχε πετύχει το "χρυσό γκολ" στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2000 και χάσαμε το τρόπαιο ήταν ο ...Trezeguet!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2006 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


 
Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, ο Marcello Lippi (στην δεύτερη θητεία του στον ιταλικό πάγκο) παρουσίασε μια ομάδα βασισμένη κατά κύριο λόγο στους ήρωες του 2006. Τουτέστιν, παρουσίασε μια ομάδα "γερασμένη", με παίκτες γεμάτους εμπειρία μεν, "χορτασμένους" από τίτλους και στη δύση της καριέρας τους δε.
Για πρώτη φορά η Ιταλία δεν κατόρθωσε να περάσει την φάση των ομίλων. Στον 6ο όμιλο, με αντίπαλους την Παραγουάη, τη Νέα Ζηλανδία και την Σλοβακία, πήρε μόνο δύο ισοπαλίες και έχασε την πρόκριση στον τελευταίο αγώνα, χάνοντας 2-3 από την Σλοβακία.
Οι Ιταλοί γύρισαν πίσω με σκυμμένα κεφάλια, μην μπορώντας να υπερασπιστούν περαιτέρω τον τίτλο τους...
Ομως η ζωή συνεχίζεται. Η Squadra Azzurra δεν "σβήνει" ποτέ από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Είναι "καταδικασμένη" να πρωταγωνιστεί και να προσθέτει αστέρια στην δοξασμένη φανέλα της.
Νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Cesare Prandelli, νέα γενιά διεθνών, νέα εποχή θριάμβων ξεκινά.
La grande storia continua...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου