Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΙΤΑΛΙΑ - Ολλανδία, ημιτελικός EURO 2000

Η 29η Ιουνίου είναι μια ιστορική ημερομηνία για τους Azzurri. Οι αναμνήσεις αυτής της αξέχαστης νύχτας παραμένουν ισχυρές σ’ όλους τους φίλους της Ιταλίας. Εχοντας παίξει θεματικό ποδόσφαιρο σ’ όλη την φάση των ομίλων και στα προημιτελικά του EURO 2000, οι Azzurri του Dino Zoff αντιμετώπισαν την διοργανώτρια Ολλανδία για μια θέση στον τελικό. Το Amsterdam Arenaείχε κατακλυστεί από «πορτοκαλί», καθώς οι οπαδοί των Oranje ονειρεύονταν την επανάληψη της επιτυχίας του 1988. Ο προπονητής της Squadra Azzurra Dino Zoff, είχε επιλέξει να συμπεριλάβει τον Del Piero στην αρχική ενδεκάδα, τοποθετώντας τον στην κορυφή της επίθεσης, δίπλα στον Inzaghi, ο οποίος είχε σκοράρει εναντίον των Ρουμάνων στον προημιτελικό.
Στον ημιτελικό, η ομάδα του Ράικαρντ πήρε τα ηνία του αγώνα, από την αρχή. Οι Azzurri αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των γηπεδούχων. Οι Ολλανδοί είχαν την 1η μεγάλη ευκαιρία τους στο 14ο λεπτό, όταν το σουτ του Μπέργκαμπ βρήκε το δοκάρι Στο 34’ οι Ιταλοί δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα, όταν ο Zambrotta αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα με 10 παίκτες.Tέσσερα λεπτά αργότερα οι Ολλανδοί κέρδισαν πέναλτυ… Ο Φρανκ Ντε Μπουρ, σπεσιαλίστας στην εκτέλεση από την άσπρη βούλα, ανέλαβε την ευθύνη για το πάναλτυ, όμως ο Ιταλός τερματοφύλακας Francesco Toldo απέκρουσε περίφημα, διατηρώντας το μηδέν για την άμυνα της Ιταλίας. Η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο 2ο ημίχρονο, με την Ολλαβνδία – που υπερτερούσε σε αριθμό παικτών – να πιέζει για το άνοιγμα του σκορ. Κι άλλο πέναλτυ δόθηκε στην Ολλανδία, στο 62’, με τον Κλάιφερτ να αναλαμβάνει αυτή τη φορά την εκτέλεση! To σουτ του Ολλανδού χτύπησε στο δοκάρι! Το τέρμα των Azzurri έμοιαζε στοιχειωμένο για τους Oranje, οι οποίοι είχαν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους. Ο Zoff από την άλλη πλευρά έκανε δύο αλλαγές, ρίχνοντας στη μάχη τον Delvecchio και τον Totti. Οι δυό τους συνεργάστηκαν περίφημα και δημιούργησαν μια εκπληκτική ευκαιρία, στο τέλος του αγώνα, η οποία όμως χάθηκε… Το ματς μπήκε στην παράταση, όπου ίσχυε ακόμα ο «καταραμένος» κανόνας του «Χρυσού Γκολ». Οποιος σκοράριζε, κέρδιζε. Οι Azzurri είχαν την καλύτερη ευκαιρία με τον Delvecchio αλλά ο Βαν ντερ Σαρ πραγματοποίησε μια εκπληκτική απόκρουση! Η ομάδα μας αγωνιζόταν με πάθος και υπομονή απέναντι στις επιθέσεις των Ολλανδών και κατάφερε να σταθεί όρθια και να οδηγήσει το ματς στα πέναλτυ. Η διαδικασία των πέναλτυ είχε μετατραπεί σε κάτι σαν «κατάρα» για τους Ιταλούς: Οι Azzurri είχαν χάσει κάθε διαδικασία πέναλτυ, ξεκινώντας από το EURO 1980και συνεχίζοντας στα Παγκόσμια Κύπελλα 1990, 1994 και 1998! Οι κακές παραδόσεις όμως κάποτε σπάνε. Ετσι, η παράδοση αυτή έσπασε απέναντι στους Ολλανδούς! Εχοντας χάσει ήδη δύο πέναλτυ στην κανονική διάρκεια του αγώνα, οι γηπεδούχοι έχασαν άλλα δύο με τους Φρανκ Ντε Μπουρ και Γιααπ Σταμ. Αντιθέτως, οι Azzurri σκόραραν από την βούλα με τους Di Biaggio (ο οποίος ξόρκισε την απώλεια του πέναλτυ απέναντι στους Γάλλους το 1998), Pessotto και Totti!
Η πρόσκαιρη μόνο απογοήτευση για το χαμένο πέναλτυ του Maldini έδωσε τη θέση της σε ξέφρενους πανηγυρισμούς μετά την ηρωική απόκρουση του Toldo στο πέναλτυ του Μπόσβελτ! Ηταν μια σκληρά κατακτημένη πρόκριση, μια επιτυχία που έγραψε Ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου